III Se poartă vara sau despre cum cheamă Connect-R ploaia

 

De câțiva ani, mai precis de când datează dilema cu oul sau găina, e imposibil ca Vara să nu fie invocat numele patronului muzicii românești: Connect-R. Connectr e tare, frate! Doarme toată iarna pentru că s-a vorbit cu Fuego și cu Hrușcă să nu le strice învârtelile. Noi habar n-avem, dar la nivel înalt, fiecare exponent al muzicii autohtone patronează un anumit segment temporal: vara este evident a lui Connect-R, așa cum Antonia, creatoarea teoriilor marabuiste, patronează primăvara. Iarna este disputată de Fuego, evident, și de Hrușcă în timp ce Delia ne încântă la fel cum o face toamna: cu lacrimi, tristețe, cu depresie și speranța că o să ne găsim pe cineva să nu mai doarmă cu spatele la noi. Din păcate, nici vara aceasta Connect-R nu doarme. A revenit cu o piesă al cărei nucleu liric are la bază o paletă complexă de motive, simboluri și procedee artistice de unde putem delimita o o gamă vastă de surse de inspirație.
Prima este vara, a doua sursă este anotimpul cel mai cald al anului, a treia sursă este perioada care începe în mai și se termină în august, a patra sursă este al treilea sezon al anului calendaristic, a cincea sursă este acel interval al unității de măsurare a timpului cunoscută drept ,,an” în care maximele se ridică în anumite zone chiar la 40 de grade celsius, apoi seria summer-été și poemul lui Bacovia, „Cuptor”. Din paleta bogată de surse de inspirație care au contribuit la geneza odei pe care Connect-R  o ridică verii, (intitulată sugestiv, Se poartă vara) am ales să amintesc doar 8 pentru că exact atâtea luni ne va mai teroriza piesa asta, din august până în mai anul viitor, când patronul verii va scoate o altă piesă. La prima vedere va părea că se adresează unui public redus mintal, cum am crezut și aici, dovadă stând versurile : „vara vara vara e cald și bine și toată lumea se îmbracă mai subțire”, deși, dacă trecem dincolo de textul simplu, observăm modul ciudat în care Connecter pronunță: „varà”, cu acent pe a final si nu cum se pronunță neaoș, vara, cu accent pe prima vocală. Etimologia cuvântului „vară” i-a dat de cap și ilustrului filolog Bogdan Petriceicu Hasdeu. În lucrarea sa, Etymologicum Magnum Romaniae, nota că de fapt accentuarea substantivului comun „vara” pe ultima vocală face trimitere la formă mai apropiată de etimonul latinesc a acestui cuvânt, o formă destul de controversată ce provine direct din proto-indo europeană și care era folosită de înaintașii noștri pentru a invoca ploaia. Deci, era un cântec al ploii, asemănător cu cel al paparudelor.

În acord cu ultimele teorii și, preocupați fiind de fenomenul încălzirii globale ce duce la topirea calotei glaciare și la creșterea nivelului oceanelor și mărilor, la secetă și la deșertificare, Connect-R invocă ploaia și trimite mesaje subliminale prin versuri aparent simple, dar de o sensibilitate aparte și cu bogată încărcătură lirică, avangardistă (doar acolo se mai scriau poeme dintr-un singur cuvânt).
Până la următorul hit, aș vrea să-i propun lui Connect-R și tipei cu fructe câteva teme de cercetare, care probabil se vor transforma în viitoare șlagăre tinerești: apa e udă, cerul e albastru, ploaia e udă, marea e sărată, iarna e frig, viața merită trăită, de la alcool te îmbeți, adică spune și tu Delia, ce melodie e aia fără carpe diem și ergo bibamus?

 

Guest Post: Ivan George Doru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish
en_USEnglish