Stories

Copilul de atunci

Când eram copil, primeam foarte des jucării. Chiar dacă activitatea mea preferată era desenatul și joaca în fața blocului, am crescut cu diverse jucării pe care le am și acum.

Îmi plăcea foarte tare să pun jucăriile aliniate, ca la școală, și să le predau diverse lecții. Le corectam teste, evident, scrise de mine, le dădeam note și le certam atunci când vorbeau în oră. Imitam ce văzusem la Grădiniță. Petreceam destul de mult timp singură, cred că de la 3-4 ani am stat singură în casă, dar eram înconjurată de tot felul de jucării care îmi atrăgeau atenția. Avem o grămadă de ursuleti de plus, masinute și jocuri pentru fete.

Ah, îmi amintesc de o mașinuță electrică pe care mi-a adus-o tatăl meu din străinătate. Știți ce am făcut cu ea? Aveam vreo 4 ani, când am decis că trebuie să înțeleg cum funcționează. Cum adică merge ea singură dacă apăs pe un buton din *teleoladă*? Așa că m-am dus pe balcon și am luat ciocanul. Am aflat! Avea baterii, iar eu nu am mai avut mașinuță.

Astăzi ,vorbesc foarte mult cu părinții despre comunicarea copilului. Am fost un copil care vorbea extrem de mult. Nu îmi tăcea gura. Nu vorbeam corect, greșeam cuvinte sau le spuneam pe dos, dar vorbeam cu oricine, oricând, orice. Nu am avut temeri în a vorbi cu oameni străini și spuneam orice lucru îmi trecea prin cap. Aveam mereu pofta de a povesti. Sfătuiesc părinții să comunice cât mai mult cu cei mici, să îi asculte și să îi îndrume.

Totodată jucăriile și lucrurile ce îi înconjoară pe cei mici, sunt foarte importante în dezvoltarea acestora. Activitățile pe care le desfășoară încă de la cele mai fragede vârste, dezvoltă capacitatea mentală a copiilor și îi ajută mai târziu să învețe mai eficient. Comunicați cu cel mic și oferiți informații despre lumea ce îl înconjoară. Răspundeți la *De ce-urile* lui. Dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului se susține prin activități și timp petrecut alături de cel mic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *