Bebe și suzeta
În primul rând și din capul locului o să încep cu un disclaimer sincer. Bebelușul meu este îndrăgostit atât de tare de sân, încât nu este atrasă de suzeta. Sunt zile în care stă destul de mult la sân, pentru că are nevoie confort și nu să mănânce. Momentan ne permitem asta, însă dacă nu aș putea, aș alina nevoia ei cu o suzetă.
Pentru a vă introduce puțin în felul cum decurg lucrurile la noi, un aspect de precizat este că în cele 5 luni de când Frida s-a născut nu am făcut niciodată un program strict sau fix: nici de somn, nici de mâncare sau baie. De menționat este că dorm alături de Frida în același pat de când s-a născut, chiar dacă avem pătuț, pentru mine aceasta a fost varianta potrivită. Totodată nu aplic vreo metoda anume de somn, o țin foarte mult în brațe, în marsupiu și alăptez exclusiv. Adoarme des la sân și nu am pus presiune pe mine privind alăptarea.
Bebelușul meu și suzeta
La 2 luni jumătate după ce am nascut, a fost nevoie să fac o nouă intervenție chirurgicală. O operație pentru care am avut norocul să stau doar 3 zile în spital. De aici pornește experiența noastră cu suzeta și tot ce am învățat nou despre ea. De altfel, experiența are în vedere doar suzeta Psyhio Chicco. Nu am folosit alte suzete.
Am ales ca Frida să folosească suzeta Psyho Chicco în acele zile în care a rămas singură, doar in grija lui George (tatăl ei), din mai multe considerente și beneficii pe care aceasta le oferă. În ceea ce privește prima interacțiune a bebelușului cu suzeta, nu pot spune că a arătat interes prea mare. Însă, Frida simțind că eu lipsesc, iar lapticul nu se mai bea direct de la sursa bine cunoscută, suzeta a venit ca o salvare. Și așa cum ziceam, i-a oferit confortul de care a avut nevoie atunci când eu am lipsit. Astfel că suzeta a fost oferită din necesitate de calmare și alinare a bebelușului. Îmi amintesc că în acele zile Frida a manifestat și o formă de puseu sau o stare agitată. Acest lucru era și din cauză că eu lipseam, ea și tatăl se aflau într-o altă casă, laptele era oferit din biberon și rutina căpătase o cu totul altă formă.
Spun cu sinceritate că în zilele în care am stat în spital, teama cea mai mare a fost ca atunci când mă întorc să nu renunțe la sân în favoarea tetinei. Să înceapă să facă confuzia între cele două, iar după lipsa mea, să își dorească biberon sau sa plângă după suzetă. Nu de altfel, dar iubesc să alăptez și mă bucur mult că pot face asta. În spital, lactația mi-am menținut-o cu ajutorul pompei electrice Chicco. Mă pompam la 2-3 ore sau atașam pompa chiar și pentru stimulare.
A reușit să renunțe la suzetă?
În următoarele 24 de ore de la ieșirea din spital nu am putut alăpta, fiind o operație cu anestezie. Între timp, Frida a înțeles că sursa lăptelului s-a schimbat, iar suzeta e prezentă. Când am luat-o în brațe, m-a simțit și pe lângă bucuria pe care o transmitea, căuta și sânul. În noaptea care a urmat nu am dormit lângă ea. Asta pentru că îmi era greu din cauza durerilor și nu mă puteam mișca. De altfel, și pentru că nu doream să simtă că nu îi ofer lapte. Laptele l-a primit tot din biberon, iar când devenea mai agitată primea în continuare suzeta, ca formă de alinare.
După ce au trecut cele 24 de ore, am început din nou alăptarea. Am încercat să fac totul treptat. În tot acest timp a înțeles care e treaba cu biberonul și învățase să își ia singură suzeta. La biberon, am făcut mutarea imediat și am simțit ceea ce Frida mi-a mai transmis și cu alte 3 dăți în care nu am putut să o alăptez câteva ore, că e puțin supărată pe mine că i-am luat sânul. Aș putea zice că 2-3 minute s-a jucat cu sânul sau îl ocolea, dar cred că asta s-a întâmplat mai mult pentru că nu îi era de fapt foame în acel moment. Dând timpul înapoi, îmi amintesc că mă panicasem și din câte îmi amintesc chiar am plâns puțin. Însă, m-am relaxat total, când mi-a dat înțeles că îi e foame si am pus-o la sân fără probleme.
În ceea ce privește suzeta, nu i-am luat-o imediat cum am pus-o la sân. Ne-a transmis prin starea ei că și-o mai dorește și prin faptul că o mai căuta. Motiv pentru care i-am mai dat-o câte puțin și următoarea zi de când am reînceput alăptarea. După am pus-o deoparte și a renunțat la ea fără probleme. Nu a avut stări de agitație si nu mi s-a părut că a stat la sân mai mult ca de obicei. Am încercat să înlocuiesc suzeta cu mult ținut în marsupiu, atenție și activități specifice vârstei de 2 luni jumătate.
De ce nu ofer suzetă?
Aceasta a fost experiența mea cu suzeta. Și cred că pentru viitoarele mame este util să citească părerea și informațiile venite de la o mamă care nu oferă bebelușului suzetă.
Mă aștept la întrebarea: Dar de ce nu oferi suzetă? Pentru că am reușit să îi alin stările de agitație prin metode de calmare și oferirea sânului. Pentru că dorm alături de ea și sunt în permanență cu ochii pe ea. Da, și Frida a avut colici și săptămâni întregi de plâns, dar nu ne-au afectat atât de tare. Vai și cum mai urla de simțeam că nu mai aud, dar erau momente în care nu doar că suzeta nu ajuta, dar nici sânul. Până când nu își făcea programul de 20 de minute de urlat, nu se liniștea. Am văzut că nu dorește suzetă și nu am insistat. Sfat pe care îl ofer mai departe: dacă bebelușul refuză suzeta, nu insistați.
Consider că un bebeluș poate sta și fără suzetă, așa cum este cazul copilului meu. Totodată, am înțeles în urma informațiilor noi aflate că are beneficii și vine atât în ajutorul bebelușului, cât și în ajutorul mamei. Și având o experiență de 5 luni de maternitate, pot spune că dacă suzeta era prezentă în primele 3 luni, cu siguranță lucrurile stăteau puțin altfel. Sunt conștientă că perioada colicilor poate o treceam mai ușor, serile de plâns poate erau diminuate și per total aveam parte de mai multă relaxare.
Ca mamă care nu oferă suzetă, dar care s-a informat asupra acestui subiect, sfătuiesc ca suzeta să nu fie folosită în mod permanent. Cred că este necesară atunci când bebelușul nu poate fi calmat, chiar dacă au fost aplicate metode de calmare sau în situații care pot fi stresante.
Suzeta: beneficii vs dezavantaje
În sarcină nu cunoșteam foarte multe lucruri despre suzetă, în niciun caz că aceasta ar avea beneficii pentru cei mici. În discuția noastră o să subliniez aceste beneficii pe care le-am aflat și motivele pentru care am ales să îi dau copilului meu un singur tip de suzetă atunci când a fost nevoie. Nu am știut că există mai multe tipuri de forme de suzetă și care este diferența între ele. Știam doar că suzeta poate să dăuneze pe termen lung danturii, ceea ce nici acum nu exclud, însă am înțeles că există și variante care nu afectează, ci din contră, sunt benefice pentru bebeluși. Variante ce țin și de modelul suzetei, dar și de modul în care o oferi.
Recunosc că nu îmi place să văd când mamele bagă suzeta în gura copilașilor în orice moment în care aceștia ba o scapă sau doresc să se exprime. Cred că atunci când sunt mai măricei, copii ar trebui să primească suzeta doar pe post de ajutor la somn. Copiii trebuie lăsați să zâmbească, nu să fie cu suzeta mereu în gură. Da, îmi imaginez că este greu să faci un copil (mă refer la cei de peste 8,9 luni) să înțeleagă că suzeta nu se primește și pe timpul zilei. Chiar și dacă plânge, nu cred că este nevoie imediat să îi fie băgată suzeta în gură. Ca și pe noi, adulții, plânsul ne ajută să ne eliberăm de încărcătură, la fel ca pe cei mici. Prin plâns cei mici se exprimă și ne transmit că au o nevoie. Fiți prezenți și încercați să înțelegeți nevoile copilului vostru.
Știu că o suzeta ajută la starea emoțională a mamei după naștere, diminuând orele de plâns. Aici vorbim despre depresia postpartum, iar prin acest beneficiu sunt de acord cu prezența suzetei. Nu am avut parte de depresie după naștere, ci doar câteva zile de anxietate din cauza lipsei de somn în zilele în care s-au instalat colicii.
Ca trainer de comunicare și dicție, cunosc dezavantajul că suptul pe termen lung poate duce la tulburări de pronunție sau vorbire întârziată, problemă dată chiar dacă are loc suptul suzetei sau a degetului.
La finalul articolului vreau să trasez o idee: consider că suzeta trebuie să fie folosită ca o necesitate și nu comoditate. Lăsați copilul să zâmbească, să se exprime și să plângă, dar în același timp, folosiți o suzetă pentru beneficiile acesteia. Și pentru un zâmbet sănătos, faceți o vizită din timp la medicul stomatolog.
În următorul articol o să vorbesc despre suzeta Physio Chicco, cu beneficiile și avantajele pe care aceasta le oferă și alte informații despre acest subiect.
3 Comments
Alexandra
Eu mi-as fi dorit sa o accept cei mici ca sa mai scap de “suzetatul” la san, insa nu am avut noroc ?
Diana von Willebrand
Și Chloe a refuzat suzeta și nu am insistat, m-am bucurat că nu a fost nevoie să o dezobișnuim de ea, însă am simțit pe deplin fiecare erupție dentară. Acum suntem aproape de final și abia aștept să scăpăm de ele!!
dianamatusa
M-am gândit că o să fie de ajutor în perioada de erupții, dar sper să ne ajute alte metode de calmare.