
Bestfam – îmbrăcăminte fabricată în România pentru copii și nou născuți | primele haine ale bebelușului meu
Înconjurată de o grămadă de sfaturi încă de la începutul sarcinii, *Nu cumpăra haine pentru bebeluș*, argumentat în moduri diferite, a fost sfatul cel mai auzit de urechile mele. Încă de acum 8 luni am zis că nu voi exagera cu hainele pentru copil, strictul necesar și vedem pe parcurs. Acum, dacă ați intrat pe postarea mea ca să citiți despre ce ar trebui să țineți cont atunci când cumpărați primele haine pentru bebeluși, de câte haine e nevoie pentru început – nu e chiar informația pe care sunt în măsură să o transmit în acest moment. Poate când F.H. o să aibă 1 an, sigur o să pot face o recomandare după experiența pe care o voi fi avut-o. Mai ales acum când abia rezist tentației să nu cumpăr tot ce văd, nu sunt cel mai bun exemplu.
În postarea de astăzi discutăm despre primele haine pentru nou născuți, despre călcatul hainelor, sfaturile primite și alte experiențe. Înainte de toate, în alegere hainelor, am ținut cont de trei lucruri:
- 100% bumbac
- Produse fabricate în România
- Prețul hainelor
Și ca exemplu am hainele de la Bestafam – pentru 0 luni, 1 an, 3 luni și 6 luni pe care le-am primit recent.

Spălarea și călcatul hainelor celor mici
Pentru prima utilizare am ales să spăl și să calc hainele (nu știu dacă e relevant, însă folosesc o stație de călcat) – dar nu o să fac din călcarea lor o rutină, după fiecare spălare. La prima utilizare știu că este importantă o igienizare și dezinfectare a hainelor. Se șifonează? E bebeluș…nu se duce la vreun interviu de angajare. Plus că toate hainele sunt din bumbac, un material care se nu se șifonează prea ușor, mai ales dacă le pui la uscat întinse. Și o altă idee – durează o grămadă de timp să calci un body, bine, asta doar dacă nu cumva călcatul este o plăcere pentru tine.
Până acum am spălat și calcat hainele cu cele mai mici mărimi pe care le va purta probabil în primele zile/săptămâni. Depinde aici ce greutate va avea când se naște și ce va purta din acestea. Urmând ca toate hainele aflate la prima utilizare să treacă prin același ritual.
Prin luna a 5-a am citit pe un forum că cineva recomandă spălarea hainelor bebelușilor la mână, că așa a fost ea sfătuită când era gravidă. Oh, Doamne! Acum îmi iau coșul și săpunul de casă cu leșie și mă duc pe Malul Dâmboviței. Evident că subiectul nu se refera la a spăla hainele la râu, însă unde sunt mai puține bacterii: în spălatul la mână sau într-o spălare în mașina de spălat la 60 de grade. Nu cred că spălatul la mână curăță îmbrăcămintea, mai bine decât o mașină de spălat – in plus suntem în secolul 21. Există alte variante potrivite și mai cred că avem și alte activități importante în viață decât a sta aplecată deasupra unui lighean.
Înțeleg partea în care să nu folosești produse de curățare cu detergenți chimici puternici – am dishidroză care se activează instant la astfel de produse. Iar la acest punct, o să folosim produse cât mai baby-friendly e perioadă.
În sarcină mi s-a dezvoltat un OCD pe partea de curățenie și organizare, dar asta nu o să mă facă să exagerez pe partea de dezinfectare. Legat de călcat, nu îmi place lenjeria mototolită sau hainele cu dungi, dar nu exagerez. E totuși un timp în care pot avea o altă activitate, să muncesc la un proiect sau să ofer timp copilului meu.
În ceea ce privește *creșterea copilului în mediu steril* – avem cățel și clar nu e nimic steril în casa noastră. Deci bebelușul va fi expus la tot felul de bacterii și microbi pe care cățelul îi aduce de afară. Am o problemă cu asta ținând cont că o să apară un bebeluș la noi în casă? Absolut niciuna. Aveam o problemă dacă aveam un câine căruia îi cădea părul – că eu nu agreez asta absolut deloc. Sau dacă era acel tip de blană care prinde miros urât – dar Pluto nu miroase. Bine, decât când merge la casă și își vizitează prietenele, găinile. Dar, iarăși, nicio legătură cu bebelușul, doar cu mine. Singurul meu gând este că Pluto e atât de mototol și mămos încât probabil o să îl găsesc folosind copilul pe post de pernă sau lingând la ea.
Poate o să mai reiau acest subiect după ce o nasc, asta dacă atunci o să am timp de a posta pe blog – la cum se prezintă situația după naștere anumite mame, aparent nu o să mai existe altceva în viața mea decât universul copilului. Legat de asta, plec cu un gând: dacă eu sunt fericită și copilul meu e fericit. Așa că despre haine de bebeluș călcate și alți microbi, mai vorbim când o să îmi fugă copilul prin casă.

Haine fabricate in Romania pentru copii și nou-născuți Bestfam
Revenind la primele seturi de haine de la Bestfam pentru F.H., o să menționez câteva aspecte care îmi plac:
- Livrarea foarte rapidă – a doua zi
- Hainele au fost împachetate și aranjate foarte frumos
- Îmbrăcămintea a ajuns fără probleme: pete sau vreun miros neplăcut
- Foarte bine lucrate, detaliu la cusături
- Prețul hainelor este foarte bun, accesibil, mai ales că periodic au reduceri

Prima spălare: Am spălat hainele la mașina de spălat, la 40 de grade, cu program de uscare. Hainele s-au comportat foarte bine, nu și-au schimbat dimensiunea, nu s-au scămoșat iar culorile au rămas la fel de intense. Un alt detaliu de care sunt mulțumită (poate si grație programului de uscare) este că nu s-au șifonat și nu au căpătat cute sau un aspect care să necesite neapărat călcarea, asta ca să mă leg de ceea ce am povestit mai sus. Dar chiar și așa, hainele au trecut printr-o călcare. Așa minuscule cum sunt, în special cele de 0-1 luni, să fiu sinceră mi-a făcut plăcere. Era ca și cum călcam hainele unei păpuși.
Mărimea hainelor: Eu am ales să cumpăr pentru început câteva haine pentru 1 lună, 3 luni și 6 luni. În cazul în care F.H. va avea nevoie de mai mult decât i-am luat până acum, o să îi cumpărăm pe parcurs după ce o să se nască. Ce vă pot spune e că unul dintre cele mai primite sfaturi a fost să nu cumpăr haine mărime mică pentru că: ba o să crească foarte repede, ba poate nu o să îi fie bune sau că o să primesc. Eu am ales să îi cumpăr câteva haine de mărime potrivită nou-născutului, fără să exagerez, ca să fiu sigură că în cazul în care va avea nevoie de mărimea 50-52 am cu ce să îmbrac. Și mai ales că am haine potrivite pentru zilele în care vom fi la maternitate.
Să fiu sinceră până la capăt, abia prin luna a 7-a am cumpărat primele haine și doar dacă găseam să scrie pe etichetă pentru câte luni sunt potrivite. Asta pentru că nu am înțeles cum stă treaba cu mărimile. Chiar am cumpărat o vestă din blană, fiind primul articol de îmbrăcat pentru F.H, dar care o să îi vină bine pe la 3 ani. Asta pentru că mi s-a părut atât de mică și nu m-am gândit că nu vine bine unui bebeluș.
Calitatea hainelor: Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când am ales hainele a fost calitatea lor – materialul să fie 100% bumbac.
Trebuie să menționez că nu am ținut cont de număr. Spre exemplu: 7 body-uri, 5 perechi de pantaloni, 4 salopete și 5 perechi de șosete – gândindu-mă, spre exemplu, de câte ori o să spăl pe săptămână. Nici acum nu știu exact câte tipuri de haine am din fiecare, cu siguranța după primele zile cu ea o să îmi dau seama de câte am nevoie și o să mă reorganizez.

Comanda online: În ultimul an am preferat să comand online, din cauza pandemiei, iar acesta lucru nu mi-a adus un disconfort în ceea ce privește hainele de pe Bestfam. Mi s-a întâmplat de atâtea ori să comand un lucru și să am parte de o dezamăgire, uite spre exemplu am scris aici. În cazul de față, produsele arată la fel ca pe site.
Produse Fabricate în România: acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am ales hainele de la Bestfam. Chiar dacă îmi cam place să fac cumpărături de la magazine unde consumerismul este destul de agresiv, dar hainele sunt foarte atrăgătoare, nu pot să mint că nu îmi plac, chiar dacă pe eticheta lor scrie deseori 100% bumbac. Dar, partea cu *Made in China/ Bangladesh/ Vietnam*, a ajuns să îmi displacă. În schimb am un altfel de sentiment când văd pe eticheta hainelor de la Bestfam *Produs fabricat în România* și sper ca sentimentul meu să fie împărtășit și de alte persoane.
Toate hainele sunt produse by Danina Bestfam – atelier care pune în primul rând accent pe calitatea, siguranța și confortul celor mici.
Prețul hainelor: Spuneam că prețul hainelor este unul dintre lucrurile de care am ținut cont atunci când i-am ales hainele. Sinceră să fiu, credeam că o să fiu o viitoare mamă care nu o să se uite la bani și o să îi cumpăr orice indiferent de preț. Se pare că am fost destul de rațională și am ales varianta în care o să acord un buget ridicat atunci când o să poarte hainele cel puțin câteva luni. Asta nu înseamnă că am luat haine de proastă calitate, la un preț mic. Înseamnă că înainte de a începe cumpărăturile de haine pentru ea, m-am organizat puțin și am pus în balanță unde găsesc haine pentru copii, materiale și calitatea lor, urmat de prețul final. Toate acestea, înțelegând încă de la început că F.H. nu o să poarte prea multe săptămâni, dacă nu chiar zile, mărimea 50-52 spre exemplu.

Ce haine am ales de la Bestfam?
Am ales haine pentru 1 lună, 3 luni și 6 luni. Așa cum vedeți în fotografii, am căutat să fie haine în toate culorile, iar despre acest subiect am povestit mai pe larg în acest articol de pe blog. Recunosc că la începutul sarcinii aveam în vedere ca hainele să fie doar în tonuri neutre și material de bumbac / in, dar după mi-am dat seama ca asta e de fapt dorința mea de garderobă (care port negru și cam atât) și nu a venit ea să îmi zică ce vrea să poarte. Am realizat că ar fi ceva ce aș impune și în niciun caz alegerea ei. Așa ca micul ei dressing e format din toate culorile.
Prima comanda de la Bestfam a conținut câteva body-uri cu mânecă lungă, cât și scurtă, pantaloni cu botoși și cu partea de sus lată, salopete cu mânecă lungă, compleuri și bluze.
În final, așa cum spun mereu, fiecare mamă alege ce consideră că este mai bine pentru copilul ei. Acesta e o parte de jurnal a experiențelor și trăirilor mele în materie de viitoare mamă.
*Articolul face parte dintr-o colaborare cu brandul Bestfam, însă acest lucru nu influențează părerea mea despre despre serviciile și produsele menționate.


One Comment
Ioana S. Pavel
Aceste hăinuțe par a fi confecționate din materiale foarte calitative și prietenoase cu pielea.