centura postnatala

Merită centura postnatala? Cum arată burta mea după 5 săptămâni de la naștere?

Înainte de toate, încep articolul în a sublinia că părerile vizavi de centura postnatala sunt împărțite. Sunt medici care nu recomandă folosirea centurii sau sfătuiesc mamele să o poarte după o perioadă de timp de la naștere. La fel cum și rezultatele sunt diferite de la o femeie la alta. Motiv pentru care, articolul prezent nu recomandă purtarea ei, decât la sfatul medicului. Asigură-te că nu există nicio interdicție în purtarea centurii după nașterea naturală sau cezariană.  La fel, eu fac o recomandare privind experiența pe care o am cu centura postnatală după nașterea naturală.

Centura postnatală nu o consider a fi un trend și că dintr-o dată pe piață a apărut un nou produs pentru care mamele să mai scoată niște bani din portofel, mai ales dacă luăm în calcul că femeile se leagă de brâu după naștere de când lumea, fiind o practică veche. Însă, marketingul și promovarea actuală la unele produse sunt destul de exagerate. Nu aș acorda atenție unor produse la prețuri deloc justificate, care promit talia din liceu. Fiecare femeie decide pentru corpul ei și dacă dorește să poarte o centura postnatala sau orice altă formă de modelare a taliei.

Burta mea după 5 săptămâni de la nașterea naturală

Denumită centura postnatala sau postpartum, încă din perioada în care eram gravidă, am decis că o să port o astfel de centură după naștere, în special în primele 6 săptămâni, pentru a avea parte de rezultatele dorite. La momentul alegerii nu știam, totuși, dacă o să nasc natural sau cezariană, dar am mai avut o experiență asemănătoare după operația pe abdomen din 2010, în urma căreia am purtat centură. Ținând cont de acest aspect, am considerat necesar să port centură, dacă nu am dureri sau dacă nu îmi provoacă vreun disconfort.

De ce am ales să port centura postnatala?

  • în primul rând pentru confortul în recuperarea postnatală
  • contribuie prin compresie la procesul uterului de retragere
  • evitarea diastazei abdominale
  • dorința de a reveni într-un timp scurt la condiția fizică de dinainte de sarcină
  • aplatizarea abdomenului (să nu rămân cu aspectul de burtă umflată)
  • diminuarea retenției de apă din organism
  • evitarea aspectului de piele lăsată
  • îmbunătățirea poziției corpului
  • dorința de a avea o mobilitate mai bună și de a-mi relua activitățile într-un timp scurt

Înainte cu o lună de a naște, am început să caut modelul pe care îl doresc.  Astfel, m-am oprit la centura postnatala de la Chicco, care pe lângă prețul foarte bun, era modelul pe care l-am considerat cel mai potrivit. Acum, după 5 săptămâni în care am născut, consider că am făcut o alegere potrivită mie.

* Fotografii realizate după 13 zile de la naștere în care nu port centura postnatala
Cum a evoluat burta mea după naștere?

Dacă în primele ore după naștere, așa cum este absolut normal, burta arată ca o sarcină de 6 luni, a doua zi a mai scăzut în volum. Treptat până în a 7-a zi de la naștere, burta arăta ca înainte să fiu gravidă. Nu am avut pătrățele înainte să nasc și am rămas cu 5 kilograme în plus după naștere – sunt exemplu de femeie care are câteva kilograme peste acele calcule de *greutate potrivită înălțimii*.

În cele 5 săptămâni, am purtat relaxată centura. Toate acestea fără să pun presiune asupra mea și să țin cont de procesul natural în care se întâmplă refacerea postnatală. Dacă nu doresc să o port într-o zi, nu stau să mă gândesc că gata, o să mi se lase burta. Totodată, o port și noaptea și nu am parte de niciun disconfort.

Modul în care evoluează abdomenul după naștere ține strict de corpul fiecărei femei. Centura nu înlocuiește o alimentație sănătoasă și mișcarea.

Centura postnatala: Nu este corset, ca atunci când o purtați să aveți talie de viespe. Nici nu este recomandat să fie purtată o centură care să strângă atât de mult talia în perioada după naștere. Centura postnatala nu ajută la slăbit! Nu am ales să port centură cu gândul că scap de burtă sau kilogramele acumulate în sarcină, fără a fi atentă la alimentație sau fără a face mișcare.

Ce mărime să alegi?

După alegerea modelului de centură, mărimea este un subiect care mie mi-a dat minute întregi de gândire. Motiv pentru care am cerut ajutorul unui consultant din echipa Chicco.

Înainte să rămân gravidă purtam S/M 36. A fost puțin la ghici și intuiție atunci când am ales mărimea. Recomandarea era să merg pe L, pentru că în cazul în care centura este mare, ea se poate ajusta. Dar, eu, purtătoare de corsete de ani de zile, cu speranța că o să fiu norocoasă și că nu o să rămân cu atât de mulți centimetri în talie – am ales, în final, mărimea M. Și foarte bine am făcut, chiar dacă am rămas cu mai mulți centimentri decât speram.  Dacă la kilograme am fost norocoasă să rămână cu puține peste greutatea ininițială, la haine am reușit să port în continuare aproximativ mărimea 38, dar acei centimetri în plus se văd.

Știu că timp de 9 luni corpul a purtat un copil și trecut treptat printr-o serie de transformări. Sunt conștientă că nu îi pot cere să revină la cum a fost instant. Așa că îi mai dau puțin timp, măcar să mă refac complet.

Privind experiența mea, recomandarea mea este să ai în vedere ghidul de mărimi, să nu fii influențată de kilogramele în plus din sarcină sau mărimea burții și să îți cumperi o mărime mai mică. Cel mai probabil, în scurt timp după naștere o să îți fie largă. Mai mult decât atât, luând exemplul centurii pe care eu am ales-o, este destul de elastică și foarte ușor de ajustat, în cazul în care îți faci griji că nu o să te încapă.

Centura reglabilă postnatală Chicco:
  • confecționată din material respirabil căptușit din bumbac
  • sistem de fixare cu arici VELCRO
  • confortabilă și ușor de ajustat
  • preț accesibil
  • se găsește în trei variante de mărimi: S, M și L.
Ce am observat în cele 5 săptămâni de purtare a centurii postnatale?
  • burta arată ca înainte de a fi gravidă
  • placebo sau nu – îmi îmbunătățește starea emoțională, dar sunt conștientă de purtarea ei
  • hainele se așază bine pe mine
  • mă ajută să îmi țin spatele cât mai drept și am observat și ameliorarea durerilor ușoare de spate – asta pentru că ajută musculatura
  • o pot purta fără probleme noaptea, când alăptez sau în activitățile zilnice
  • nu am niciun fel de disconfort sau durere când o port
  • deloc incomod acest model și nu transpir
  • o pot purta pe sub, cât și peste haine
  • materialul de calitate, nu s-a lărgit sau scămoșat

Pentru mine purtarea centurii după naștere este o experiență pozitivă, în urma căreia am parte de confort atât emoțional, cât și fizic. Pe Instagram am povestit în această postare și despre kilogramele dinainte și după sarcină.

*Articolul este scris în urma unei colaborări cu brandul Chicco, dar părerea mea nu este influențată de aceasta.

15 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish