Despre Miere- direct de la un Apicultor de la Vâlcea
Miere de la Nea Alecu
“Mierea este produsa de albine, in mod natural , ele culeg nectarul florilor, sau de pe alte suprafete ale plantelor, pe care acestea le prelucreaza si le depun in fagurii de ceara ,din stup, sub forma de miere, pentru consumul propriu…si nu numai. In functie de provenienta , mierea se clasifica , in miere de mana( sau de padure) si miere de flori, care poate sa fie monoflora (culeasa dintr-un singur fel de floare) cum ar fi cea de salcam si poliflora, culeasa de albine din mai multe specii de plante.
Ne punem miere pe paine , in fiecare dimineata fara sa ne gandim prea mult la acest gest….dar trebuie sa stim ca aceasta a fost produsa cu greu,pentru o jumatate de kilogram, o colonie de albine trebuie sa viziteze un milion de flori si sa zboare cateva sute de kilometrii… Fara albine nu am mai avea ce pune pe masa, nici flori sa ne bucure privirea si nici haine…deoarece ele sunt raspunzatoare de feritlizarea a 80% din culturile de fructe si legume. Surprinzator, nu-i asa?
In primul rand, mierea poliflora, pe care albinele incep sa o culeaga primavara devreme, cand natura incepe sa renasca, ele culeg nectarul florilor de papadie, corn, alun, apoi continua cunectarul cules din florile pomilor fruciferi, cum ar fi, corcodusul, prunul , apoi ciresul si marul. Prospetimea primaverii si galbenul stralucitor al soarelui este redat perfect de aceasta miere!
Pentru a avea cat mai multe sortimente de miere, ne deplasam in diferite zone, in pastoral, cum spunem noi, apicultorii. Urmeaza vizitarea lanurilor de rapita, de unde se extrage o miere densa, alba si deosebita la gust. Continuam apoi cu vizitarea masivelor de tei , salcam , floarea soarelui , apoi la munte pentru mierea de mana, sau in Delta Dunarii pentru mierea de menta. Pe langa aceste, mai avem si “delicii cu miere” cum ar fii, mierea cu capaceala, care contine acel capacel cu care e acoperit fagurele, care contine miere,propolis , ceara de albine si substante active, acesta este taiat cu un cutit special, inainte de extragerea mierii si astfel se obtine renumita capaceala!
Mierea cu propolis, care mai este denumit si cel mai puternic “antibiotic natural”, perfecta pentru afectiuni din sfera ORL, bronsite , alte afectiuni respiratorii , intestinale precum si pentru intarirea sistemului imunitar. Substantele din compozitia propolisului, pot deasemenea sa previna tulburarile de ritm cardiac si hipertensiunea, are efecte bune in ameliorarea asteniei de primavara. In aplicatii externe,tinctura de propolis, foarte bune rezultate are in herpesuri, grabeste vindecarea diferitelor eczeme, a arsurilor, vindeca cosurile, punctele negre si furunculul. Mierea cu goji, supranumit si “fructul longevitatii” in combinatia cu miere , aduce numai beneficii organismului, creste imunitatea si tonusul organismului. Mierea cu catina este un adevărat leac universal.
Conține de 10 ori mai multă Vitamina C decât fructele citrice și de 2 ori mai multă decât faimoasele măceșe. Conține de asemenea și alte vitamine și elemente precum: A, B1, B2, B6, B9, E, F, K, O, beta caroten, celuloză, fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu. Proprietățile antioxidante de la catina cu miere de albine sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar (poate vindeca orice viroză respiratorie sau răceala). De asemenea este recunoscută și pentru beneficiile sănătății ochilor după un consum zilnic de catina cu miere de albine. Reglează sistemul endocrin și previne atacurile de cord (practic asigură o bine funcționare a întregului organism și previne rateurile inimii în urma unei vieți toxice de oraș).
Mierea crema: Prefecta pentru micii mofturosi! Cu o consistenta deosebita, ca un serbet fin, si un gust aparte e preferata copiilor, in special, deoarece nu curge de pe paine si este foarte aromata, pe langa nutrientii pe care ii contine si aportul major adus pentru sanatatea noastra!
Mierea cu nuca: Nucile sunt apreciate de multi ani pentru calitatile nutritive, gustul lor aparte, cat si pentru efectele sale terapeutice. In Evul Mediu, nuca era recunoscuta pentru rolul tamaduitor in cazul bolilor mintale. Se credea ca forma fructului aduce cu forma creierului, de aceea are efect in tratarea mintii. Astazi, cercetarile moderne au aratat ca nuca este stimulent al memoriei si e recomandata celor ce depun un efort intelectual sporit.
Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intirzierilor de crestere si tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine. Amestecul se maninca pe indelete mestecind bine fiecare imbucatura. Binenteles nu poate fi egalat polenul de la albine.
Nuca contine multe uleiuri volatile, Iodul fiind una dintre aceste substante dar care se oxideaza foarte usor. Aici intervine mierea de albine care datorita proprietatilor sale higroscopice extrage iodul din nuca si alimenteaza glanda Tiroida, dupa care ajunge in sange unde omoara germenii patrunsi in corp prin intermediul mucoasei nasului, gatului sau tubului digestiv. Mierea cu seminte de dovleac,mierea de albine, in combinate cu semintele de dovleac grabeste eliminarea viermilor intestinali , confera organismului sanatate, ajuta la eliminarea metaleor grele si la buna functionare a rinichilor, adjuvant in cancer, si scleroza.
Miere laxativa- se stie ca mierea ajuta tranzitul intestinal, dar in combinatie cu polenul, propolisul si pulberea de crusin , devine si mai eficienta. Se ia dimineata, cate o lingura , pe stomacul gol, cu un pahar cu apa.
Mierea cu merisoare: Mici, dar de un roşu pasional, retrase în zone sălbatice, merişoarele cresc în mediul prielnic al lanţului carpatic şi în Munţii Apuseni, unde poţi întâlni un adevărat paradis al afinelor roşii… sunt considerate încă din vechime tratamente miraculoase pentru numeroase boli, cu precădere cele ale tractului urinar. Impactul lor benefic a fost descoperit de către strămoşii noştri şi confirmat în zilele noastre prin studii specializate.
Miere cu scortisoara: Principalul efect al combinatiei de miere cu scortisoara este arderea depozitelor de grasimi. Se recomanda in curele de slabit datorita actiunii sale, mai ales asupra grasimii abdominale. Avand proprietati de detoxifiere, ajuta la eliminarea toxinelor din tubul digestiv, impiedica depunerea de grasimi. Datorita continutului bogat in substante nutritive, in special a glucidelor din compozitie care cresc vitalitatea organismului, folosirea sa este recomandata si in tratamentul sindromului oboselii cronice.
La persoanele varstnice care consuma regulat aceasta combinatie se poate observa cresterea capacitatii de concentrare si memorie, ameliorarea flexibilitatii si mobilitatii articulare. In afectiuni respiratorii, bronsite, sinuzite vindeca tusea iritativa, decongestioneaza sinusurile. Poate fi utilizata si in cazuri de infectii la nivelul cavitatii bucale, pentru intarirea organismului in perioadele de convalescenta, dupa stari febrile. Miere cu fagure de albine, Cam tot ce e in interiorul stupului este benefic, asa ca si fagurele scaldat in miere e o sursa importanta de nutrienti si minerale pentru organismul nostru. Tonifiaza organismul , regleaza metabolismul si creste imunitatea.
Miere cu stafide: stafidele sunt o sursa importanata de vitamine, iar in combinatie cu mierea aduc beneficii sistemului digestiv, , imbunatatesc vederea si intaresc sistemul osos.
Miere cu fructe exotice: savoarea fructelor exotice scaldata in miere parfumata de salcam, nu poate fi decat irezistibila! Ananas, papaya, mango, stafide, merisoare, impreuna cu mierea de la nea Alecu, va aduc un borcan cu sanatate!
Mierea cu seminte de susan: efectele susanului se cunosc, din cele mai vechi timpuri, in combinatie cu miere, femeile il consumau pentru cresterea longevitatii si frumusete iar barbatii pentru energie si vitalitaate. In scop terapeutic, acesta reduce glicemie, regleaza tensiunea arteriala, reduce stresul si depresiile.
Miere cu prune uscate: beneficiile mierii sunt completate de cele ale prunelor, ajutand astfel organismul sa combata starile de oboseala, sa intareasca imunitatea,detoxifiant pentru diferite intoxicatii ale organismului.
Miere cu polen si propoils: Acest “coktail apicol’, ca sa spunem asa, aduce numai beneficii pentru organism, avand in vedere ca este un produs 100% natural, de la noi din stupina, are calitati de tonic cerebral, imbunatateste starea intregului organism si ne da energie pentru intreaga zi!
Despre beneficiile generale ale mierii, sunt foarte multe de spus iar acestea se cunosc din cele mai vechi timpur: Intorcandu-se de la luptă, sleit de puteri, un soldat israelit găseşte într-o pădure un fagure din care picură miere. Îşi înfige toiagul în fagure şi mănâncă puţină miere. Imediat ‘ochii i se luminează’ şi îşi recapătă puterile (1 Samuel 14:25–30). Această relatare biblică îndreaptă atenţia spre una dintre proprietăţile mierii, apreciată mult de oameni: efectul energizant rapid, deoarece conţine în principal carbohidraţi, aproximativ 82%. Teoretic, cu numai 30 g de miere, o albină ar putea face înconjurul lumii, atât de multă energie îi poate da! Mierea nu este doar un aliment minunat, un adevărat „depozit“ de vitamina B, diverse minerale şi antioxidanţi. Ea este şi unul dintre cele mai vechi medicamente folosite fără întrerupere până în prezent.
O exceptie, de luat in seama, ar fi ca, mierea nu se recomanda copiilor sugari, deoarece exista riscul sa contacteze toxina botulinica, se poate administra dupa varsta de un an. mierea in bucatarie, aduce o savoare si un gust aparte tuturor preparatelor in care e folosita.
Mierea este mai dulce ca zahărul de masă. Aşadar, dacă o folosiţi ca înlocuitor pentru zahăr, puneţi doar jumătate, maxim trei sferturi, din cât zahăr aţi fi folosit. În plus, întrucât mierea conţine aproape 18% apă, reduceţi în mod corespunzător cantitatea de lichide din reţetă. Dacă reţeta nu cere nici un lichid, adăugaţi două linguri de făină la o cană de miere. Dacă puneţi compoziţia la cuptor, adăugaţi şi o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu la o cană de miere şi reduceţi temperatura cuptorului cu 15°C.
Mierea este un aliment constructiv, o sursa rapida de energie. Ea prezinta unele avantaje fata de alte alimente bogate în zaharuri: – nu este iritanta pentru mucoasa tubului digestiv – este usor asimilabila – satisface rapit cererea de energie a organismului, fiind recomandata în special sportivilor pentru refacerea rapida a fortelor dupa efort – are actiune calmanta asupra organismului Mierea potoleste tusea sâcâitoare si durerile artritice, combate insomnia, are proprietati antiseptice si cicatrizante, diuretice si depurative.
MIEREA BRUTA: Asa cum sunt de preferat legumele crude, din cauza continutului lor nutritiv, acelasi lucru este valabil si pentru miere. Mierea de albine bruta este mierea care nu a fost prelucrata in niciun fel. Diferentele dintre mierea bruta si cea prelucrata sunt substantiale. Mierea cruda este un aliment alcalin, care contine vitamine naturale, enzime, antioxidanti puternici si alte substante nutritive naturale importante. Aceste substante sunt distruse in timpul incalzirii si in procesul de pasteurizare. De fapt, consumul de miere prelucrata este echivalent cu consumul de zahar rafinat.
Mierea are proprietati antivirale, antibacteriene, si antifungice. Aceasta promoveaza sanatatea sistemului digestiv, este un puternic antioxidant, intareste sistemul imunitar, elimina alergiile si este un remediu excelent pentru rani si toate tipurile de infectii. Mierea de albine bruta poate stabiliza tensiunea arteriala, echilibreaza nivelul zaharului din sange, amelioreaza durerea, calmeaza nervii si a fost utilizata pentru a trata ulcere. Mierea de albine bruta este un expectorant si antiinflamator fiind folosita cu succes in tratarea in mod eficient a problemelor respiratorii, cum ar fi bronsita si astmul. Mierea bruta achizitionata de la o sursa locala este un mod excelent de a trata alergii sezoniere. Mierea bruta este un remediu natural eficient Timp de secole, mierea a fost utilizata pentru a trata tot felul de boli. Aceasta poate fi aplicata local, pentru a vindeca ranile si eruptiile cutanate, sau poate fi consumata intern pentru a trata infectiile si alte probleme de sanatate. Desi exista numeroase remedii, urmatoarele sunt extrem de populare: Pentru arsuri ale pielii, eruptii cutanate si abraziuni, pune o cataplasma de miere pe zona afectata.
Mierea de albine bruta este, de asemenea, un tratament eficient pentru acnee. O cantitate mica, plasata pe pete si acnee noapte de noapte va curata pielea intr-o perioada scurta de timp. Spalarea fetei cu miere de albine, de asemenea, va va lasa pielea curata si moale. Proprietatile de antibiotic ale mierei brute sunt eficiente in tratarea racelilor si gatului inflamat. Pentru sinusuri blocate, se amesteca o lingurita de miere intr-o oala cu apa fierbinte, se pune un prosop deasupra capului si se inhaleaza aburii. Pentru a trata alergiile, se ia cate o lingurita de miere bruta de cateva ori pe zi, incepand cu cateva luni inainte de sezonul de alergii.”
https://www.facebook.com/mieredelaneaalecu/?fref=ts
One Comment
Designeren
Apicultorii romani sunt intr-o situatie disperata. Vremea capricioasa din acest an a dus la depopularea familiilor de albine, iar productia de miere a scazut dramatic; practic cea mai slaba din ultimii 30 de ani. Numai in Valcea pagubele se ridica la peste 1 milion de euro. Ministerul Agriculturii a anuntat ca pregateste un ajutor, insa pretul mierii va creste oricum.