Să operăm sistemul medical din România și campania #faceit

Așa cum probabil ați mai citit din articolele mele mai vechi, eu și sistemul medical am creat o relație strânsă de aproape 5 ani. O relație bazată pe… *dependență*. Eu sunt dependentă de el, iar el de banii mei. Nu-mi oferă încredere, nu-i ofer zâmbet, nimic. O relație toxică și plină de nebădăi. Dar nu pot renunța la el.

 

Aseară povestea relației noastre a întâmpinat o serie de probleme. Ne-am dat întâlnire undeva pe la ora 20:00. Știți cât a întârziat, uitucul, la întâlnirea noastră? 4 ore și jumătate. Și a venit cu mâna în c*r! În loc să aducă, bădăranul, veșnica perfuzie cu tratament, pe care o fac de ani buni atunci când am probleme, a venit cu o injecție în fund care a avut efect O.

Nepregătitul după ce că m-a lăsat să aștept și l-am și sunat de două ori să vină mai repede, mi-a zis că ar fi trebuit să ne întâlnim la spital ca să-mi facă ce am nevoie! Și am început să ne certăm! De 3 ani, în București, perfuzia mi-o faci acasă și apoi adorm imediat, iar acum ce faci, nepregătitule? Faci pe țăranul cu mine și mă scoți în cel mai urât loc din orașul ăsta? Ai venit cu o valiză plină cu pastile, pe care le puteam cumpăra de la farmacie.

În 4 ore jumătate învățam să îmi fac o injecție, să îmi pun singură perfuzia și să adorm fără durere. Eu înțeleg că nu eram pe moarte, dar din moment ce ți-am spus care îmi e problema la telefon și gravitatea durerii, ar fi trebuit să te pună puțin pe gânduri și să o iei în serios.

Te-am întrebat dacă ai aflat pentru ce pacient ești aici, iar tu ai spus că știi doar că durerea îmi e una nesemnificativă. Cine e vinovat? Eu! Pentru că nu am început să crizez în telefon și ți-am explicat calm problema- ca de fiecare dată. La un moment dat am avut o problemă super- simplă, în comparație cu celelalte și ai venit până și cu tubul de oxigen, iar acum, când aveam nevoie de mai mult, ai trimis un voluntar pentru o injecție. O injecție care nu și-a făcut treaba, pentru că după două ore aveam nevoie de tine din nou. Nu ne mai înțelegem!

La sfârșit ți-am dat foile mele medicale ca să își completeze fișa ta și a rămas uimit. A vrut să dai un telefon pentru a trimite o altă echipă de ajutor. Nu puteai să faci asta de la bun început? Dar el îmi băgase ceva de dormit și deja era prez târziu, adormeam și nu mai simțeam durerile. Eu te iert, dar data viitoare, dragul meu, te rog, nu mai întârzia 4 ore jumătate și vino la întâlnire cu ceea e nevoie.

Supărată și nervoasă că aștept atât după el am postat și pe Facebook. Totodată am primit câteva mesaje cu povești asemănătoare. Un 112 care nu răspunde promt la apeluri și care te lasă să aștepți. Eu înțeleg care poate aseară au fost accidente, sau oameni pe moarte, gravide ce aveau nevoie urgentă de ajutor, bătrâni sau copii pentru care ambulanța trebuia să ajungă mult mai repede, decât pentru a perfuzie a unui înregistrat IOB.

Ok, mergeam la urgențe și aceeași poveste ca și ultima dată. Așteptam în jur de 3 ore ca să primesc tratamentul. Bine, înainte de asta se asigurau că nu-s gravidă sau că nu mă prefac. Și după adormeam pe patul lor, așa că mai bine adorm în patul meu și nu-s în plus pentru nimeni.

Jur că înțeleg lipsurile sistemului medical din România. Iau în calcul necesitățile acestuia și încă o dată mă repet spunând că e nevoie de investiții masive în el și nu în nu știu ce biserici și catedrale. Și Dumnezeu folosește bisturiului, dar consider că avem destule locuri pentru tratarea sufletului și nu e nevoie de mai multe!

Să prevenim înainte să tratăm! Hai, România, știu că poți să treci la un alt nivel!

Îmi pare rău pentru medici absolut geniali din România care și-au rupt coatele pe cărțile din facultate și primesc un salariu de nimic. Îmi pare rău pentru medicii care își iubesc meseria din tot sufletul și o fac cu drag. Știu ce înseamnă să lucrezi într-un spital, mama lucrează de ani buni și vine acasă cu tot felul de povești tulburătoare ale pacienților. Să salvăm România!

Dacă tot am povestit ce s-a întâmplat, ieri am aflat despre campania #FaceIt și mă implic!

Despre ce e vorba:

Societatea Națională de Cruce Roșie organizează primul Festival de Prim Ajutor din România. Astfel, în perioada 11 – 12 septembrie a.c., Bucureștiul va fi capitala primului ajutor. Timp de două zile, 28 de echipe de prim ajutor din 24 de țări europene vor lua parte la competiția FACE (First Aid Convention in Europe).

FACE este o competiție anuală ce aduce impreună echipele de prim ajutor ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii din Europa pentru a demonstra abilitățile acestora de acordare a primului ajutor, prin demonst
rații spectaculoase de intervenție în situații de urgență
. Aflat la cea de-a 28-a ediție internațională și pentru prima oară ân România, evenimentul reunește la București peste 500 de participanți și suporteri.Cornel Ilie

Implică-te și tu!

Crucea Roșie Română lansează campania Face it! – care trage un semnal de alarmă cu privire la importanța acordării primului ajutor de către oricine, oricând. Persoanele care vor să sustină campania sunt invitate să distribuie semnul Face it!, având ca model fotografiile realizate de persoanele publice implicate în campanie. Imaginile realizate pot fi postate pe Facebook, Instagram sau Twitter, alaturi de hashtag-ul #faceit.

11997427_910520615672389_125698835_n

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish