blog romania

De ce sa alegi jucarii din lemn pentru copilul tau?

Când a ajuns pachetul de la Livada cu Jucarii cu trei seturi de jucarii din lemn, am retrăit frânturi din copilăria mea și chiar am surprins momentul pe Instagram. Am spus faptul că din câte îmi amintesc, acum 28 de ani, parcă nu erau jucăriile atât de frumoase cum sunt acum. Nu îmi amintesc jucăriile preferate sau ce mă atrăgea cel mai tare, dar aveam câteva activități preferate de joacă, activități care mi-au rămas dragi și îmi oferă momente de relaxare, precum pictura. De altfel, îmi plăcea tare mult să creez povești în care decupam din tot felul de ziare și reviste și le lipeam într-o agendă. Am înțeles după 10 ani, că ceea ce îmi plăcea să fac se asemăna cu dadaismul, unul dintre curentele mele. Înainte de asta, mă pregăteam intens să devin designer vestimentar, prin *rochiile de păpuși* la care lucram de zor, cu multă migală și degete înțepate, gând care m-a purtat ani de zile. Și dau și mai mult anii înapoi și ajungem la cuburi și puținele jucării de lemn pe care le-am ales în detrimentul jucăriilor de pluș sau celor de plastic. În acest articol am precizat câteva dintre avantajele și beneficiile jucăriilor din lemn, însă, mamă fiind și înconjurată de tot ce ține de copii și activități despre care povestesc și aici, am acumulat noi informații despre acest subiect. Astfel, se cere ca în categoria Mamatușa să se povestească mai multe despre motivele pentru care am ales jucăriile din lemn și motivele pentru care le recomand.

Frida este încă mult prea micuță pentru jucării, dar timpul trece până numeri la zece. Așa că nu doar că o să fie nevoie să o învăț cum să se joace, ci și responsabilitate de a strânge jucăriile.

Pentru mulți lemnul este material învechit și probabil considera că între timp au apărut alte jocuri și jucării care pot să înlocuiască cu succes acest material. Însă, lemnul are unul dintre cele mai sigure materiale și care are multiple beneficii în dezvoltarea copiilor.

De ce lemnul este cel mai potrivit pentru jucăriile copilului tău?

Jucării atemporale, peste care timpul trece frumos, jucariile din lemn rămân în centrul atenției pentru copii indiferent că își au locul acasă, școală sau locuri de joacă. Cred în educare și terapia prin joc. Jocul ajută la dezvoltarea părții logice și creative ale creierului. Astfel, copilul are parte de o dezvoltare atât intelectuală, cât și emoțională. Și mai cred un lucru: până la un an copilul trebuie să se joace. Are nevoie să exploreze, iar jocul să aibă un sens și un scop.

Ca părinte, pun pe primul loc calitatea pentru jucăriile pe care le aleg pentru Frida Harriet. De la calitatea materialului din care este fabricat, la calitatea culorii și rezistența în timp, lemnul face parte din prima alegere. După acest aspect, aleg ca jucăriile cu care Frida va interacționa sa dezvolte abilitati, cel puțin pâna la vârsta în care își va alege și singură cu ce dorește să se joace.

Amy F. Ogata, Designing The Creative: “wood is a familiar and poetic substance, which does not sever the child from close contact with the tree, the table, the floor.”

 • Eco-Friendly: Lemnul este cel mai prietenos cu mediul, dacă modul în care este vopsit, este la rândul său fără chimicale toxice. Lemnul poate fi reciclat și este un material biodegradabil și organic. Un alt beneficiu ce ține de sustenabilitate este faptul că cel mic poate lua contact cu ideea de a proteja natura în care trăiește, încă de la cele mai fragede vârste și în acest fel creea o conexiune. Comparativ cu alte materiale, este, din acest punct de vedere, materialul cel mai potrivit pentru jucăriile copiilor, mai ales că anual se fabrică cantități uriașe de jucării.
 • Durabile: Așa cum am menționat anterior, jucăriile din lemn sunt atemporale și durabile, astfel ca mai multe generații se pot bucura de ele. Nu se rup la fel de ușor ca jucăriile din plastic și pot suferi maximum câteva zgârieturi sau culoarea să fie mai ștearsă în timp
 • Dezvoltare: Una dintre cele mai minunate calități ale lemnului este faptul că oferă beneficii educaționale, iar copiii interacționează în acest mod cu activități precum: număratul, abilități motrice, probleme la care să găsească un răspuns sau abilități de comunicare prin interacțiunea cu alte persoane. Cele din urmă fiind jocuri de rol, cele pe care și eu le-am ales pentru Frida, de la livada cu jucării.
 • Concentrare: Lemnul te duce cu gândul la natură și oferă o stare de relaxare, astfel că este considerat materialul care stimulează concentrarea. Astfel că, jucăriile din lemn pot avea un impact favorabil asupra creierului unui copil.
 • Siguranță: Jucăriile din lemn sunt sigure! Nu pun viața copiilor în pericol, așa cum sunt expuși la jucării din alte materiale precum plastic. Părți mici din jucăriile din plastic pot fi înghițite sau provoca răni celor mici.
 • Preț bun: Probabil unul dintre cele mai avantajoase jucării sunt cele din lemn. Prețul jucariilor din lemn este mai mic ținând cont de faptul că este un material care nu se rupe și nu are nevoie de baterii pentru a funcționa.
 • Cu puțina imaginație și vopsea, jucăriilor din lemn li se poate da o nouă viață, în loc să cumpărăți altele noi.

Jucăriile din lemn ajută la dezvoltare emoțională, mentală și fizică a copiilor. Câteva dintre abilitățiile pe care jocul cu aceste jucării din lemn le dezvoltă încă de la cele mai fragede vârste:

 • dezvoltă comunicarea și limbajul
 • încurajează interacțiunea socială, interpersonală și intrapersonală
 • stimulează imaginația
 • dezvoltă abilități de memorare și durata de atenție
 • stimulează jocul creativ, care permite copiilor să ia decizii fără instrucțiuni, o activitate spontană
 • prin jocul de rol, copii învață să ia decizii, să aibă control, să își gestioneze emoțiile, dezvoltarea empatiei și exprimarea sentimentelor, tehnici de negociere
 • îmbunătățesc abilitățile motrice, dexteritatea, echilibru, reflexe și coordonarea mână-ochi
 • facilitează învățarea
 • contribuie la dezvoltare cognitivă prin jocurile de imaginație și construit
 • susțin rezolvarea problemelor
 • încurajează joacă independentă, care la rândul său are numeroase beneficii
 • pentru cei mai mici, jucăriile din lemn ajută la învățarea culorilor și formelor
 • stimulează senzorial

Iar ca o concluzie și unul dintre motivele principale pentru care am ales aceste jucarii din lemn, mentionez faptul că arată mult mai bine, comparativ cu altele. Părerea mea este că designul jucăriilor din lemn este mult mai plăcut, iar unele pot fi folosite chiar și ca ornamente de decor. Îmi place să am o casă ordonată, iar jucăriile pe care le-am ales pentru Frida, precum cele de la Livada cu Jucarii, se potrivesc minunat în #casahygge. Dacă acum are trei seturi potrivite în același context, se cere ca până învață să meargă, o bucătărie specială pentru ea din lemn. O să căutăm o variantă din lemn frumoasă, care să adauge un accent de culoare în bucătăria noastră.

Livada cu Jucarii – o alegere potrivită pentru copilul meu

Pe blogul celor de la Livada cu Jucarii găsiți o serie de articole despre joc, jucării și sfaturi utile pentru părinți, iar printre acestea găsiți și motive pentru care jucăriile de lemn sunt perfecte pentru micuții noștri. Livada cu Jucarii, este din punctul de vedere al unei proaspete mame, un loc grozav, plin de jucării în care am încredere că sunt potrivite pentru copilul meu. Găsiți o gamă largă de articole, pe diverse categorii precum: jucarii educative, jucarii de rol, puzzle-uri, seturi de construit, cărți pentru copii. Eu am aflat de ei la momentul în care căutam jucării potrivite în pedagogia Montessori. Din prisma Facultății sunt pedagog, de altfel, lucrez cu cei mici de ani de zile, iar acest tip de jucării le consider cele mai potrivite pentru modul în care îmi doresc ca Frida să își petreacă activitățiile de joc.

Printre preferatele mele și de care știu că o să se bucure mulți ani de acum înainte sunt jucăriile educative și jocurile de rol. Acesta fiind și motivul pentru care am ales cele trei seturi: toaster, cafetieră și mixer. Toate componentele setului sunt de calitate, sunt ușoare, plăcute la atingere și frumos finisate. Stilul nordic pe care l-am regăsit în designul celor de la Livada cu Jucarii este unul plăcut, în palete de culori minunate și sunt sigură că o să îl aprecieze și ea, când jocul va fi activittatea principala de dimineață până seară.

Livada cu Jucarii este dincolo de un magazin de jucării minunate, o poveste frumoasă și de lăudat. Este ocazia perfectă pentru a retrăi adevărata bucurie a copilărie, indiferent de momentul vieții.

Livada cu Jucarii

Related Post

8 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish