Mi se potrivește stilul scandinav?

Aşa cum am menţionat în titlu, postarea de azi este în strânsă legătură cu postările precedente. Scriu despre stilul scandinav, dar de această dată vreau să adaug elemente care îmi plac, dar şi ce mă face să nu îmi amenajez întru totul casa cu detaliile specifice lui. Răspunsul la această întrebare îl găsesc în informațiile pe care le am în domeniul de design interior/ decorare, de cărțile de istoria artei pe care le-am citit, în experiențele și gusturile mele.

Paleta de culori folosită în stilul nordic este în acord cu personalitatea mea, în special albul unde să alătură subtonuri de gri. Însă aş adăuga şi alte elemente pentru sufletul meu latin. Îndrăznesc să spun că simt stilul scandinav de design interior este pe alocuri destul de rece, dar regăsesc în fotografiile de inspirație acel maro care mă duce cu gândul la ideea de cozy, la How to Hygge. Astfel încât stilul scandinav mi se potrivește când vine la pachet cu accente calde.

În momentul de faţă, locuind în Islanda, înţelegând diferenţele de cultură, am realizat de ce am anumite afinități . Nu îmi displace, din contră, v-am zis că aveam o plăcere pentru acest stil cu câțiva ani înainte să mă mut. Chiar dacă nu îmbrăţişez ideea de avea casă gândită doar în stil scandinav, nu pot afirma că nu îmi place sau că nu apreciez. Faptul că am menţionat ideea că simt că aş adăuga elemente considerate de mine mai calde, semnifică doar o apartenenţă de elementele provenite şi din alte influenţe.

Sursă: Pinterest

Mă regăsesc conceptul de less is more, în ideea că nu îmi place o casă care dă senzaţia de aer închis prin multitudinii de obiecte, culori, texturi, forme. Îmi plac spaţiile organizate, cu obiecte de design simple, frumos construite, forme geometrice – un spaţiu care să îţi îmbunătăţească calitatea vieţii. Stilul minimalist, într-un anumit procent, mi-ar plăcea să adopt în stilul de viață.

Nu îmi găsesc apartența într-un singur stil. Găsesc esteticul în toate stilurile – ușor antipatic îmi e stilul Mid Century. Cumva mi-am dat seama că asociez acest stil care împrumută din anii ’50 și ’60 cu un om care la un moment a avut un impact în viața mea. Dacă tot am spus că acest articol va avea o notă personală, chiar am făcut o pauză, uitându-mă pe un ghid ilustrat cu acest stil și asociam elementele compoziționale, cu atitudini și comportamente specifice acestuia. Știu, de altfel, că orice stil poate fi construit pentru a ajunge la o înțelegere cu gustul nostru, dar la Mid Century aș scoate mult prea multe elemente caracteristice care nu îmi sunt pe plac. Adaug și Ecleticul, iar aici claustrofobia din mine grăiește și am ușoare palpitații de la bogația de culori, forme și paternuri.

Ne întoarcem la stilul nordic, care, e mult mai cuminte decât stilurile menționate anterior. Mi-ar plăcea o compoziţie între simplitatea scandinavă, căreia i-aş adăuga elemente din stilul rustic, montan. Ştiu că nu trebuie să mă opresc aici şi că într-un decor nordic se pot creea prin mixuri de elemente, o atmosferă potrivită mie. Dar pentru că am menţionat anterior de sufletul meu latin, plăcerile mele le găsesc locul și în stilurile Toscana și Provence. Ştiu ca cele două stiluri menţionate nu sunt printre cele mai aerisite, aşa cum am sus că îmi place, însă au armonie cu care empatizez, prin mixul frumuseţii atemporale, natura şi tradiţii. Modern Farmhouse (Urban house) tradus ca Ferma Modernă este o plăcere care vine din respectul pe care îl port pentru casele cu istorie și bucuria de a reda viață. Se aliniază într-o măsură și conceptul de Fixer Upper în care se folosesc elemente vechi sau recondiționate.

sursa: Pinterest

Un mix de sentimente am atunci când vine vorba de stilul scandinav. Totuși, ar fi ca reper pentru apartament mic, în ideea de creea un spaţiu aerisit, însă aș merge pe o paletă deschisă, caldă și nu cu gri-ul închis pe care l-am regăsit în decorul islandez. Mă atrag designurile cu mix între stilul scandinav și farmhouse/ cottage.

Continuăm să vorbim despre stilurile de design interior, însă în următorul articol din această secțiune o să ne plimbăm prin magazinele din România și o să vin cu câteva idei de shopping.

Recomandare mea de astăzi este Pepco, un magazin super simpatic. sunt convinsă că îl cunoașteți. Îmi plăcea foarte tare să îmi fac cumpărături acolo, mereu găseam decorațiuni pe care reușeam cu ușurință să le integrez în casa mea de la acea vreme, dar și obiecte utile. Și dacă tot am vorbit de stilul scandinav, găsiți inspirație nordică și în acest magazin cu tablouri.

One Comment

  • Ordine sau dezordine

    SI eu sunt adepta acestui stil, dar din pacate nu il pot aplica. Momentan locuiesc in casa surorii si am multe lipsuri. Ea cat timp a locuit aici era pe stilul super minimalist iar mie mi s epare ca nu am nimic si totul este la vedere si periculos pentru copii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish