Stilul Scandinav – hygge


Încep seria dedicată designului interior cu stilul scandinav (nordic) din prisma faptului că am contact direct cu acesta, locuind în Islanda. Nordicul mi-a atras atenţia înainte de a mă muta aici, o experienţă despre care povestesc şi pe vlog. Am putut să asimilez şi să îmi formez câteva opinii despre tipul de amenajare pe care ţările nordice îl adoptă, astfel încât subiectul îmi este la îndemână.

Stilul nordic îşi are debutul în anii ‘50, iar rădăcinile se află sub influenţa vechii tradiţii artizanale, caracterizat prin raţionalitatea proporţilor şi utilitate.
Ca în arta fotografică sau pictură, și în amenajarea casei există un centru de interes în jurul căruia se construiește cu elemente care se completează ca textură, formă și culoare. Punctul de interes fiind un element definitoriu în stilul scandinav, urmat de proporţii, echilibru, contrast, ritm şi armonie. Într-un decor tipic scandinav aceste elemente se potrivesc ca un puzzle din punct de vedere vizual.


Cum vremea în ţările nordice nu este cea mai prietenoasă, scopul acestui tip de design este de a amenaja o casă cât mai hygge – denumind, astfel, ideea de caldură, comfort, echilibru şi intimitate. Expresia daneză, hygge reprezintă ideea de a găsi fericire în fiecare moment și practicarea conceptului de mindfulness. Creare unui spaţiu funcţional printr-o combinaţie de elemente contemporane, la care se adaugă eleganţa, dar şi un design practic, accesibil şi funcţional. Cu influenţe romantice, art nouveu, constructivism, stilul nordic are la bază ideea de a creea un spaţiu potrivit pentru toţi, indiferent de clasa socială şi care nu se demodează în timp. Elementelor contemporane, rustice li se adaugă şi industrialul. Nordicul are caracteristici și din stilul de amenajare minimalist.

De la o paleta cromatică neutră, în timp s-au adăugat şi accente. Poate părea monoton, dar accentele de culoare îşi fac simţită prezenţa prin piesele de mobilier şi decoraţiuni. Aşa cum am adăugat anterior, spaţiile nu sunt încărcate decorativ sau cu mobilier masiv. Totul are un motiv şi funcţionalitate. Tot legat de paleta cromatică, specifice fiind albul, griul. Dacă este posibil putem încadra şi lumina la acest punct, pentru că modul în care ea reflectă este esenţială, pentru a oferi casei spaţii cât mai luminoase.

Unul dintre primele elemente cu care am interacţionat când am ajuns în Islanda au fost ferestrele mari, în multe cazuri lipsite de perdele. Există mici diferenţe între modul în care a fost preluat stilul scandinav în ţările nordice, în ceea ce priveşte Islanda, am observat o prezenţa uşor predominantă a industrialului în partea de horeca. Totodată există gusturi şi pentru spaţiile încărcate cu obiecte decorative, spun asta pentru că ferestre mari îţi permit să observi. Însă, dominante sunt spaţii aerisite, mai ales pentru personale tinere, care au preluat acest stil.

Lumina naturală, lemnul folosit ca accent, texturi care să dea senzaţia de căldură, culori neutre la care se adaugă accentele, greenary, mobilier cu linii curate, funcţionalitate şi less is more, sunt elementele din stilul nordic pe care le-am remarcat în Islanda. Şi multe tonuri de gri.

Sunt sigură că iubitorii acestui stil și nu numai, sunt familiarizați cu Ikea magazin specific stilului nordic. Însă, am făcut o căutare în materie de magazine din România, în care recunosc că am petrecut ore bune de adăugat produse la favorite, pentru a vedea ce și unde aș putea găsi produse cu inspirație nordică. Am găsit mobilier superb și decorațiuni pe Insignis, Kalenda, The Home, Favi, Drimus, Biano, Nordashop, Mobilier1. O să încerc să mai descopăr și alte magazine și o să le adaug în următorul articol în care continui să vorbesc despre acest stil.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish